Filmul documentar cel mai bine cotat de Juriul Elevilor la ECOFEST este o coproducție Cehia – Marea Britanie din 2021 – IT’S BEAN TOO HOT / Cafea fierbinte.
Pelicula de 28 de minute expune povestea micilor fermieri din Costa Rica și Tanzania, care luptă constant împotriva schimbărilor climatice pentru a-și salva singura sursă de existență: cafeaua.
Din nefericire, există posibilitatea să rămânem într-o zi fără cafea, deși acest risc nu este conștientizat încă de către consumatori. La nivel mondial, în fiecare zi, se consumă 2 miliarde de cești de cafea, obținută din munca a 25 de milioane de fermieri.
Filmul ecologist a fost celebrat într-un Festival Internațional desfășurat susținut la Galați, între 7 și 11 iunie.
ECOFEST a ajuns la cea de-a 12-a ediție și este dedicat, în special, copiilor și tinerilor. Scopul îl reprezintă educația ecologistă, prin îmbinarea temelor culturale și artistice cu grija pentru mediu.
Filmele din competiție au fost jurizate de către un juriu profesionist și de către un juriu al elevilor, în mod independent unul față de celălalt.
În competiție, s-au aflat 11 filme documentare de scurt metraj și de lung metraj, de animație, producții de gen din SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Cipru, Cehia, Italia, Spania, Slovacia, Lituania, Noua Zeelandă. Unul dintre filmele aflate în competiție, ce are ca subiect pelicanii din Delta Dunării, o coproducție Franța – Germania – România, a primit Premiul Special al Juriului format din profesioniști – critici de film, experți în ecologie și educație.
În afara concursului, la ECOFEST au fost proiectate filme artistice noi, premiate sau nominalizate la festivaluri internaționale, inclusiv Bafta și Oscar. Au fost organizate concursuri de proiecte ecologiste și de idei salvatoare, videoclipuri realizate de elevi de toate vârstele.
Elevii și profesorii au participat la workshop-uri interactive, concerte de muzică folk, folk-rock și rock, susținute de formațiile Folk Frate, artiștii Andrei Păunescu, Vanghelie Gogu, Mihai Napu și formația Pro Consul.
ECOFEST – ”Pentru Sănătatea Pământului” a fost organizat de Uniunea Zariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, având sprijinul Primăriei Municipiului Galați, al Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Educației, Ministerul Culturii și Consiliul Județean.